Kakve podne obloge poznajemo?

Kad su u pitanju podne obloge, velika večina ljudi prvo pomisli na parket ili laminat. To je, naravno, ispravno mišljenje, ali sigurno ove dvije vrste podnih obloga nisu jedine o kojima možemo pričati, kad je riječ o podnim oblogama. Naime, u tu grupu idu i svi drugi materijali koji se koriste za podove, u bilo kojoj prostoriji kuće, stana, poslovnog prostora ili poduzeća. To još nije sve – ova grupa obuhvata i one podove koji se nalaze na vrtu, terasi ili u dvorištu gore spomenutih objekta.

podne obloge

Sve su popularnije gumene obloge, koje su pravljene od sintetičkog kaučuka. Prave se u obliku ploča ili trakova i jako su udobne za hodanje – ne prave buke, mekane su i lako se održavaju.
Svima dobro poznate podne obloge su i keramičke pločice koje se najčešže koriste u prostorima gdje postoji velika mogućnost da će voda doći do poda, primejrice kupaonice, kuhinje, praonice, garaže, … Velika prednost keramičkih ploćiica je njihova raznovrsnost i cijena. Klasične ploćice možete dobiti po jako povoljnim cijenama, a ako želite one koje su trenutačno najpopularnije, onda ćete morati platiti više. Ploćice se isto tako dijele na više materiala – kamene, glinene, glazirane, neglazirane, …

Također poznajemo podne obloge od plastike. PVC obloge pravljene su od plastičnih materiala, a njihova glazura odnosno gornji sloj može biti od poliestra, jute, plute, spužve, … I plastične obloge se, kao one od kaučuka, prave u obliku trae ili ploča, a birati možete između različitih dizajna, veličina, boja, uzorka, …

Na kraju moramo spomenuti i laminat i parket, koji stvarno jesu najčešće korištene obloge za pod. I u tim primjerima poznajemo različite vrste, ali s obzzirom na to da ih već jako dobro poznajemo, nećemo ih sad nabrajati. Možda još jedna zanimljivost – u obloge za pod uvrštava se i tepih, koji je pravljen od tkanine ili gume.